Tela-Kumaş

Tela, kıyafetlere istenen sertliği ve düz bir görünümü sağlamak için kumaşa kalite kazandıran ve farklı yöntemler sayesinde iki kumaşın birbirine yapışmasını sağlayan ara bir katman olarak tanımlanabilmektedir.

Tela, giysiden beklenen etkinin alınamaması ve görüntünün istenildiği gibi olmadığı durumlarda farklı bir yöntem kullanılarak kumaşa yapıştırılan yardımcı bir dikiş malzemesidir. Giysilerde iç tarafta kullanılan kumaşa olması gerektiği kadar hacim ve direnç kazandırmak için kullanılan tela dikim, yıkama ve ütüleme tarzı işlemlerde destek sağlamak için kullanılmaktadır.

Tela naylon ve polyester gibi hafif liflerden oluşmaktadır. Hammaddesi olan bu iki lifin yüksek mukavemetinden yararlanılarak değişik bir görünüm elde edilmektedir. Çok hacimli ya da yumuşak olan telalarda dokusuz yüzey tekniği kullanılarak üretim yapılmaktadır. Bu sayede tela kesilebilir olmaktadır.

Tela değişik kumaşlarla birlikte kullanılabilen bir kumaş türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple tela yıkanmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Ama telanın kumaşa yapıştırılma yöntemine göre bazen yüksek ısı kullanılarak yıkanan telalı kumaşlarda atma, kabarma ve kumaştan ayrılma gibi sorunların yaşandığı da gözlemlenmektedir.

Tela türleri üç çeşit olabilmektedir. Dokumasız nonwoven telalar, dokuma telalar ve örgü telalar olarak bu çeşitler sıralanabilmektedir. Kullanım amacına göre seçilen telalar aynı işlevi görmektedirler. Kullanacağınız alana bağlı olarak bu üç tela çeşidinden birisini seçerek kumaşınızda kullanarak istenilen görünüme kavuşabilirsiniz.

Telalar, doğal ya da suni liflerden elde edilebildiği gibi değişik yöntemlerle de üretilebilmektedir. Telanın kumaş yüzeyine yapıştırılmasında en iyi yöntem kesinlikle pres yöntemidir. Bu bilgilere göre son dönemde en yaygın olan tela üretim şekli nonwoven tekniği olarak bilinmektedir.