Tekstürize Elyaf

Elyaf kelimesi, tekstil kumaşlarının ve aynı zamanda diğer tekstil yapılarının temel ögelerini oluşturan doğal ya da suni yapımı ile çeşitli madde türleri olarak kullanılmaktadır. Elyaf bir bitki ya da hayvanın dokularının hassas kısımlarından biri olarak tanımlanabilir.

Elyaf üreten kişiler doğal ya da imal edilmiş iplik halinde bükülebilen ve daha sonrasında kumaş üretimi sırasında kullanılan bir araç olarak tanımlamışlar. Tekstürize elyaf teknoloji uzmanları tarafından dokuma, örme, örgü, keçeleme, yapıştırma ve buna benzer alanlar dahil olmak üzere bazı makinelerde birbirlerine geçerek ya da iç içe geçerek bir iplik halini alması ya da kumaş haline getirilmesi olarak tanımlayabiliyor.

Kumaş ve hazır giyim sektöründe hammadde olarak kullanılan elyafın parametreleri oldukça önemlidir. Kumaşlar giysi ve mobilya için kullanılan sıcaklık, yumuşaklık ve esneklik gibi özelliklerine göre tercih edilen ürünlerdir. Bu özellikler ürünü üretirken kullanılan hammaddeye bağlıdır. Bu sebeple tekstürize elyafın en doğru şekilde kullanılması için bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Elyaf uzunluğu, genişliğinin birkaç katı olması gerekir. Bu şekilde olduğu zaman elyaf ipliğe dönüştürülebilir ve üretim aşamasındayken makinanın etkilerine dayanabilecek kadar güçlü olacaktır. Bu yüzden tekstürize elyafların esnek ve eğrilebilecek kadar güçlü olması için en az 5mm uzunlukta olması gerekmektedir. Esnek, ince, homojen, dayanıklı, parlak ve kıvrımlı gibi bazı özellikler ise tekstürize elyaflardan beklenilen özellikler arasında yer almaktadır.